Türk Dizilerinin Altın Çağı Bitti Mi?

3 Ocak 2010 Pazar
Bu haberi yeni yılın ilk günü, sabah saatlerinde okuduğum Milliyet Gazetesi'nin bir ekinde gördüm. Yıllardır biliyoruz ki efsane diziler geldi geçti. Komedisi, dramı... Her türlüsü vardı. Kimi planlandığı gibi efsane olarak bitti. Kimi uzadı sakız oldu. Kimine bir baktık ekranlarda yok artık.

Annelerimiz ve o yaştaki insanlar ve de daha büyükleri için bir dizi geliyor, bir dizi gidiyor, bu malum. Ancak bu işe sektörel boyutta da bakarsak müthiş bir gerileme, müthiş bir kayıp söz konusu. Özellikle TRT ve ATV'nin bu alandaki rekor niteliği taşıyan istatistiğine şaşırmamak elde değil. Buyrun aşağıda listeliyorum:

ATV 17 9
SHOW TV 7 2
STAR 10 5
KANAL D 10 2
FOX 8 3
TRT 12 7
TOPLAM 64 28


Solda 2009 yılında yayına başlayan, sağda ise bu dizilerden yayından kalkanlarını görüyorsunuz.

5 yorum:

  • Orçun ARAS

    Aslında yerli dizilerin eskisemesi diye birşeyden ziyade sektörün açlığı yüzünden bu yayından kalkmalar.

    Oldukça karlı bir iş, bu işe bütçe ayıranlar karlılıgını bildiginden olur olmaz projelere agzının suyunu akıtarak evet yapalım diyorlar.

    biraz secici ve dikkatli olsalar bu kadar yayından kalkan dizi olmaz sanıyorum keza hanımın konagı diye bi dizi vardı noldu bilmiyorum, sanırım hem izlenmiyor hem de 214545235 bölüm nasıl o eski dönem şartlarında çekebilecekler merak ediyorum.

  • teletabi

    bunu yurt dışı ile nispeten telafi etmeye başladı sektör. Misal, daha geçen gün Edirne'nin köylerinden birindeydim ve bulgar kanalının birinde 20:00 - 22:00 (prime time 1) arasında gümüş vardı. Araplarda meşhur olduğunu biliyorduk da balkanlara da sıçramış durumda diziler bizim.

    Altın çağ kavramına nasıl baktığımız önemli aslında. daha sistemli olmuş, süreleri, jeneriği bir tür standart yapıya kavuşturulmuş, görüntü kaliteleri ile dudak ısırtan bir çok yapım göreceğiz diye düşünüyorum ve Altın Çağın başlangıcı görüyorum bu yılları ben. Hele ki süreleri 80 den 55-60 dakika civarına indirecek bir yol da bulunursa...

  • Sezercan Keleş

    Benim bildiğim kadarıyla, proje sahipleri TV ile anlaşıyor ve proje yayınlanıyor hazırlanıyor 1-2-3-4.. bölüm giderken baktılarki tutlmuyor.Demekki halk bunu sevmedi.Hemen değiştir yerine başka bi dizi...
    Bazı diziler türkiye halkının kendini anlattığını düşündüğü için ona bağlı kalıyor.Yaprak dökümü var bugün,falan filan.

  • SirEvo

    Her sene böyle bu olay. Her sene tonla dizi başlayıp tonlası da iptal oluyor. Ben pek şaşırmadım. Bu iptalleri görüp de şöyle Ezel gibi dizileri yayına soksalar her sene, o zaman adam olurlar işte...

  • Bekir Durukan

    Sezere bende katılıyorum dizi tutmassa hop başka diziye geç yani sırf televizyonun menfaatine işliyor artık diziler...